EGYPTILÄISET JUMALUUDET

 

Amon-Ra:
Hänestä tuli pääjumala uuden valtakunnan aikana. Hän oli arvoituksellinen - toiset jumalatkaan eivät täysin tunteneet häntä. Sana Amon tarkoittaa"kätkettyä".

Horus:
Egyptin farao oli Horus-jumalan ruumiillistuma, joten häntäkin pidettiin jumalana.

Thot:
Iibis-linnun kaareva nokka muistuttaa kuunsirppiä. Tästä syystä linnusta tuli kuun jumala. Thot oli oppimisen ja tieteiden jumala ja kirjoituksen keksijä.


Ra - auringon jumala.

Ra, auringon jumala, vaeltaa taivaankannen yli valaisten maan.
Huomaa aurinkolevy Ran päässä pyhän kobran ympyröimänä.

Ra: auringon jumala.
Hän kuvataan yleensä haukkana tai haukkapäisenä miehenä, jolla on päässään joko aurinkolevy pyhän kobran ympyröimänä tai Ylä- ja Ala-Egyptin kaksoiskruunu.

Kun Ra ja Amon yhdistyivät, siitä tuli jumala nimeltä Amon-Ra. Kun Ra ja Horus yhdistyivät, niin tuli jumala nimeltä Ra-Harakhesti.

Legendan mukaan Ra syntyi joka päivä uudestaan ja aloitti matkansa taivaan poikki. Päivällä Ran piti kuitenkin voittaa päävihollisensa käärme nimeltaa Apep. Ra oli yleensä voittoisa, mutta joskus egyptiläiset uskoivat Apepin voittaneen ja nielaiseen auringon. Ran pääkeskus oli Heliopoliksessa ("aurinkokaupunki"). Hän oli ensimmäinen jumala, joka sai kuninkaalliset hyväksymään ja kansan hyväksymään. Ra oli niin merkittävä, että monet faaraot kutsuivat itseään "Ran pojiksi".

Koska alamaailmassa ei ole tuulta, Aufin (Ra) täytyi luottaa epäystävällisiin henkiin ja demoneihin hinaamaan hänen laivansa. Aufin poistuttua sielut joutuivat takaisin yksinäiseen pimeyteen.

Ra on taivaallisen parin Shun ja Tefnutin isä. Hän on Gebin ja Nutin isoisä, joiden lapsia olivat Osiris ja Isis, Shet ja Nepthys.


HIEROGLYFIT


Suomi Finland kirjoitettuna hieroglyfikirjaimin

"Suomi Finland" kirjoitettuna hieroglyfikirjaimin.
Kirjoita itse hieroglyfein: hieroglyfikääntäjä!

Hieroglyfit ovat syntyneet muinaisen Egyptin kirjureiden hallitsemasta kirjoitustaidosta. Hieroglyfit perustuvat noin 700 kuvamerkkiin, joita pidettiin niin vaikeaselkoisina, ettei kukaan oppisi niitä helposti. Hieroglyfejä voitiin kirjoittaa miten päin tahansa esim. vasemmalta oikealle, päinvastoin tai ylhäältä alaspäin.


Rosettan kivi

Kun Ranskan keisari Napoleon valloitti Egyptin vuonna 1798, hänen mukanaan oli paljon tiedemiehiä. Rosettan kaupunkin luota he löysivät 1799 kiven, josta tuli ratkaiseva löytö hieroglyfien salaisuuden paljastumisessa. Tuo salaperäinen musta kivilohkare nimettiin Rosettan kiveksi. Siihen oli hakattu kolmenlaista tekstiä: ylinnä hieroglyfikirjoitusta, keskellä uudempaa demoottista egyptinkieltä (kansankieltä) ja alinna kreikkaa. Teksti oli sama joka kielellä. Kiven tekstejä vertailemalla ranskalainen tutkija Jean Francois Champollion pystyi selvittämään hieroglyfien merkityksen vuonna 1822.


Teksti: Anneli & Tanja ja Timo Muola
Valokuvat:
- Ra - Timo Muola
- Rosettan kivi - Master Clips -kokoelma
Kuvien skannaus ja käsittely sekä nettisivun teko: Timo Muola

Master Clips:
The image used herein was obtained from
IMSI's MasterClips Collection, 1895 Francisco Blvd. East,
San Rafael, CA 94901-5506, USA.


TAKAISIN MYYTIT JA LEGENDAT -VALINTASIVULLE

TAKAISIN PÄLKÄNEEN YHTEISKOULUN PÄÄSIVULLE