Egypti - faraot,
pyramidit ja muumiot

 


Kun tutkit Afrikan karttaa, löydät sen yläosasta oikealta maan, jonka nimi on Egypti. Se on 4500 vuotta vanha valtakunta ja sen historia onkin hyvin värikäs ja mielenkiintoinen. Tässä esitelmässä me paneudumme pääasiassa Egyptin faraoihin, pyramideihin ja muumioihin.

Kuningas oli paitsi Egyptin hallitsija myös Jumala. Häntä sanottiin faraoksi. Kuninkuus periytyi isältä pojalle, mutta valtaistuimella on istunut naisiakin, kuten Hatsepesut ja Kleopatra. Faraoiden hallinta-aika alkoi noin 3000 eKr. Tämä vanha kulttuuri alkoi pikkuhiljaa muuttua viimeisellä esikristillisellä vuosituhannella, kun eri kansat valloittelivat sitä. Perinteinen monen jumalan palvonta vaihtui kristinuskoon ja faraot alkoivat häipyä kuvasta. Viimeiset faraot olivatkin esim. Kreikan ja Rooman kansalaisia. Kuningatar Kleopatrakin oli kreikkalainen hallitsija.


Anubis noutaa kuolleen tuomiolle

Sakaalin tapaisen suuren villikoiran hahmoinen
Anubis noutaa kuolleen tuomiolle.


Tutankhamen on luultavasti sellainen farao, josta kaikki ovat kuulleet. Hänestä ei tullut kuuluisaa niinkään tekojensa vuoksi vaan siksi, että hänen hautansa löytyi koskemattomana. Tämä onkin aikamoinen ihme, koska melkein kaikki muut haudat on ryöstetty. Asialla ovat olleet haudanryöstäjät. He etsivät sisäänpääsyn pyramidiin, ryöstivät aarteet ja tuhosivat sen jälkeen mahdollisimman paljon pyramidia polttamalla kattopalkit ja seinätuet.


Kheopsin pyramidit -kuva

Kheopsin pyramidit


Hautaus oli luultavasti egyptiläisten suurin juhla. Varsinkin kun hallitsija kuoli, osallistui ihmisiä paljon hänen hautaukseensa. Muinaiset egyptiläiset uskoivat vahvasti tuonpuoleiseen elämään. Tämän vuoksi he kirjoittivatkin vainajien arkkuihin loitsuja ja piirsivät tuonelan kartan, että vainaja osaisi perille ja vättäisi vaarat.

Faraoiden ruumiit vietiin vuoden 2613 eKr. jälkeen pyramideihin. Pyramideista tehtiin suuria ja vaikuttavia. Yleensä ne ovat säilyneet omalle ajallemme asti. Nykytiedon mukaan pyramideja rakensivat tavalliset egyptiläiset, eivät orjat. Tähän kului paljon aikaa: jotkut pyramidit olivat jopa 138 metriä korkeita ja ne on rakennettu 2,3 miljoonasta kalkkikivilohkareesta, joiden paino on 2,5- 15 tonnia. Suurin pyramidi on Kheopsin pyramidi.


Muumio-kuva

Muumio

Ennen faraon hautausta ruumis palsamoitiin. Palsamoimalla yritetään säilyttää ruumis mahdollisimman pitkään mahdollisimman hyväkuntoisena. Tämä onnistuikin verraten hyvin. Palsamoijat aloittivat työnsä aukaisemalla vasemman kyljen piikkiveitsellä ja poistivat maksan ja keuhkot. Ne kuivattiin ja säilöttiin erityisiin astioihin, "kanooppeihin". Myös aivot poistettiin, mutta sydän jätettiin paikalleen, jotta se voitiin punnita tuonpuoleisessa. Sitten ruumis peitettiin suolakiteillä, jotka estivät mätänemisen, sekä täytettiin lehdillä, sahanpurulla tai muulla kuivalla aineella, ja käärittiin pellavakankaaseen.


SANASTO

PYRAMIDI = muinaisegyptiläinen muistomerkki.
PALSAMOIMINEN = kuolleen ihmisen ruumis käsitellään niin, että se säilyy hyvänä.
MUUMIO = palsamoitu ruumis. Ruumis muumioitiin, koska uskottiin, että sielu tarvitsee asunnon ihmisen kuolemankin jälkeen.
SFINKSI = taruolento, jolla on ihmisen pää ja leijonan tai kissan ruumis. Se oli kuninkaan voiman vertauskuva.
FARAO = Egyptin hallitsija, kuningas.


Teksti: Mikko Lintunen ja Ville Soukkio
Nettisivun teko: Timo Muola
Pyramidikuva: Timo Muola / RaamattuNET
Anubis- ja muumio-kuvat: Timo Muola


TAKAISIN MYYTIT JA LEGENDAT -VALINTASIVULLE

TAKAISIN PÄLKÄNEEN YHTEISKOULUN PÄÄSIVULLE